06/08/2018

De plastic soep in de oceanen. Schade aan milieu, mens en dier. Plastic brengt veel problemen met zich mee, met de nodige argwaan richting producenten van kunststof producten tot gevolg. Desch Plantpak in Waalwijk, toonaangevend producent van kunststof potten, containers en trays voor de professionele tuinbouw, laat zien dat het echt anders kan – en vooral beter.

“Plastic speelt een onmisbare rol in onze maatschappij”, zegt Jan Willem Wieringa, directeur van Desch Plantpak. “Denk aan verpakkingen die de hygiëne van ons voedsel waarborgen en aan protheses bijvoorbeeld. Wat zouden we zónder plastic moeten? Maar plastic heeft ook een keerzijde. Als de maatschappij er niet goed mee omgaat, brengt het schade toe aan het milieu; de plastic soep in de oceanen kennen we allemaal. Daarom pleit ik voor goede recycling.”

100% gerecycled plastic
Voor de productie van de kunststof potten en trays gebruikt Desch Plantpak uitsluitend gerecycled plastic. “En de restanten die tijdens de productie ontstaan, brengen we opnieuw als grondstof in het productieproces”, aldus Jan Willem Wieringa. “Zo gaat er niets verloren en belandt er geen plastic in het milieu.”

 

D-Grade®: vier sterren bio-based tuinbouwproducten

Daarnaast heeft Desch Plantpak D-Grade® ontwikkeld. D-Grade®-producten zijn vervaardigd uit planten: 100% biologisch afbreekbaar én 100% industrieel composteerbaar conform EN 13432. D-Grade® is AIB Tüv OK Compost gecertificeerd onder nummer O 09-376-D en AIB Tüv OK Biobased**** gecertificeerd onder nummer B 10-054-A. 

“D-Grade® is een uitstekend alternatief voor plastic”, betoogt Jan Willem Wieringa. “D-Grade®-producten voldoen aan alle wensen en eisen qua gebruik en rendement en kunnen daarna met het groenafval worden gecomposteerd. Ideaal voor milieubewust geteelde planten, zowel voor buiten als voor binnen.”

Verder heeft D-Grade® een uitzonderlijk lage footprint. Uit officiële LCA-berekeningen van Ecochain blijkt dat D-Grade tijdens productie 30% minder CO2-uitstoot heeft dan een vergelijkbaar product dat van gerecycled polypropyleen is gemaakt. D-Grade® draagt zo bij aan een gezonde leefomgeving.”